Kurangkan Risiko Alzheimer dengan Pilihan Gaya Hidup Sihat

Rate this post

Penyakit Alzheimer adalah penyakit otak yang secara beransur-ansur menjejaskan keupayaan pemikiran dan ingatan serta keupayaan untuk melakukan tugas yang paling asas. Gejala-gejala permulaan yang lewat biasanya mula ditunjukkan dalam kebanyakan pesakit pada pertengahan 60-an. Penyakit Alzheimer adalah sejenis demensia yang paling lazim, dan menjadi faktor dalam 60–70% kes di seluruh dunia.

Seperti yang kita tahu, penyakit Alzheimer adalah sangat kompleks. Sehingga kini, penyiasatan mengenai penyakit Alzheimer masih diteruskan untuk memahami punca dan gejala penyakit itu untuk mencari pilihan rawatan yang canggih. Nampaknya ia akan menjadi perjalanan yang panjang untuk memahami penyakit ini, namun, adakah anda tahu bahawa risiko mendapat penyakit ini boleh dikurangkan dengan pilihan gaya hidup?

Tingkatkan Latihan Fizikal

Lebih banyak bersenam, akan lebih sihat. Ia mungkin kedengaran seperti sesuatu yang tidak menjanjikan tetapi orang yang aktif pada pertengahan umur, dapat mengurangkan risiko mendapat Alzheimer. Banyak kajian prospektif yang telah mengkaji kesan aktiviti fizikal terhadap pemikiran dan ingatan orang pertengahan umur dan di kehidupan mereka selanjutnya. Penemuan daripada 11 kajian mendedahkan bahawa senaman yang kerap boleh mengurangkan risiko demensia secara mendadak sebanyak kira-kira 30%. Risiko telah dipotong sebanyak 45% khusus untuk penyakit Alzheimer.

Bagaimana jika anda terlambat untuk memulakan latihan fizikal lebih awal? Jangan risau, anda juga boleh melakukannya. Dalam kajian terhadap 716 peserta dengan purata umur 82 tahun, mereka yang mempunyai tahap aktiviti fizikal harian yang paling rendah mempunyai risiko dua-ke-satu untuk menghidap penyakit Alzheimer berbanding mereka yang mempunyai tahap fizikal tertinggi. Walau bagaimanapun, aktiviti fizikal tidak bermakna hanya melakukan senaman, ia juga termasuk aktiviti harian seperti membersihkan, berjalan dan perkara lain yang boleh anda lakukan di rumah yang membuatkan anda bergerak.

Pemakanan yang sihat

Tidak dinafikan pilihan makanan sihat adalah yang terbaik, tetapi anda mungkin keliru tentang diet yang akan anda pilih bukan? Pendekatan diet untuk menghentikan hipertensi (DASH) dan diet Mediterranean digabungkan untuk mencipta diet “Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND)” berkualiti tinggi adalah pilihan terbaik untuk mengurangkan risiko Alzheimer. Diet MIND menekankan makanan berasaskan tumbuhan yang telah dikaitkan untuk mencegah demensia.

Bahan diet MIND termasuk:

  1. Sayuran hijau berdaun atau sayur-sayuran lain
  2. buah beri
  3. Bijirin penuh
  4. Ikan
  5. Ayam itik
  6. Sayuran kekacang
  7. Kacang
  8. Minyak zaitun

Diet yang betul akan memberi kesan kepada proses molekul yang menyokong punca penyakit ini seperti tekanan oksidatif dan peradangan. Atau pemakanan ini secara tidak langsung boleh memberi kesan kepada faktor risiko lain untuk Alzheimer, seperti diabetes, obesiti dan penyakit jantung. Tetapi bagaimana ia mempengaruhi otak anda?

Diet Mediterranean boleh meningkatkan beberapa nutrien dengan kualiti anti-radang dan antioksidan yang boleh melindungi otak. Ia juga boleh menyekat deposit beta-amyloid yang terdapat dalam otak pesakit Alzheimer atau meningkatkan metabolisme selular dengan cara yang menangkis tekanan oksidatif dan peradangan tersebut.

Berhenti merokok

Adakah anda seorang perokok? Sila berhati-hati kerana ia mungkin boleh menjejaskan otak anda. Merokok akan meningkatkan risiko mendapat strok yang merupakan salah satu faktor risiko demensia. Selain itu, merokok boleh menyebabkan peradangan dan tekanan kepada sel yang boleh dikaitkan dengan punca Alzheimer. Cara terbaik untuk berhenti merokok adalah dengan gabungan ubat dan kaunseling. Anda juga boleh cuba mengelakkan sebarang pemicu untuk merokok atau mengunyah gula-gula untuk mengalih perhatian anda.

Kurangkan pengambilan alkohol

Pengambilan alkohol telah diketahui akan memberi kesan negatif pada otak anda. Ia boleh memicu dan memburukkan lagi kerosakan otak sama ada dalam jangka pendek atau jangka panjang. Kajian kohort terhadap 360 pesakit Alzheimer di peringkat awal di New York, Boston, Baltimore dan Paris menunjukkan bahawa pengambilan alkohol yang banyak dikaitkan dengan kadar penurunan kognitif yang lebih cepat dalam pesakit Alzheimer ia menunjukkan bahawa pengambilan alkohol secara berlebihan boleh mempercepatkan perkembangan Alzheimer.

Kesimpulannya, kajian lanjut perlu dilakukan untuk mempercepatkan impak rawatan dan untuk memahami lebih lanjut tentang perubahan gaya hidup yang boleh dimasukkan dalam pengurusan Alzheimer. Penyelidik sedang mencipta dan menilai pelbagai terapi berpotensi baru dalam ujian klinikal yang berterusan. Ini terdiri daripada imunoterapi lanjut, rejimen ubat yang berbeza, latihan otak, diet, dan senaman. Kajian ini dilakukan dengan harapan agar kita dapat memahami dengan lebih tentang penyakit ini dan mendapat pencegahan yang lebih menyeluruh di awal usia.

Dr Awam

Dr Awam

Here for your weekly tips to better awareness and caring for your health and safety!

All credits goes to Awam Clinic health promotion team.

More Tips & Posts:

%d bloggers like this:
Verified by MonsterInsights