Vaksin Diri Anda Sekarang Sebelum Pergi Haji dan Umrah!

Rate this post

Setiap tahun, jutaan jemaah dari seluruh dunia melakukan perjalanan ke Arab Saudi untuk menjalankan Haji dan Umrah. Dalam perjalanan ini, jemaah akan terlibat dalam kerumunan besar yang boleh meningkatkan risiko penyebaran penyakit. Oleh itu, penting untuk memastikan bahwa jemaah Haji dan Umrah mendapat vaksinasi yang diperlukan sebelum perjalanan haji dan umrah mereka.

Vaksinasi merupakan langkah terbaik untuk mencegah penyebaran penyakit, termasuk pneumococcal, meningococcal, dan influenza. Berikut adalah tiga jenis vaksin yang wajib diambil oleh jemaah Haji dan Umrah:

Vaksin Pneumococcal

Vaksin pneumococcal membantu mencegah penyakit yang disebabkan oleh bakteri Streptococcus pneumoniae. Bakteria ini dapat menyebabkan jangkitan penyakit serius seperti pneumonia, meningitis, dan jangkitan penyakit darah. Simptom pneumococcal adalah seperti demam, batuk, sakit dada, dan masalh pernafasan. Jemaah Haji dan Umrah yang memiliki sistem imunisasi tubuh yang lemah atau mempunyai sakit yang persisten harus mendapatkan vaksinasi ini.

Vaksin Meningococcal

Vaksin meningococcal melindungi jemaah dari bakteri Neisseria meningitidis yang boleh menyebabkan meningitis, jangkitan penyakit darah, dan pneumonia. Simptom penyakit meningococcal termasuk demam, sakit kepala, duduk kaku, dan ruam. Vaksin ini sangat penting bagi jemaah Haji dan Umrah kerana risiko penyebaran meningitis yang tinggi apabila berada bersama orang ramai.

Vaksin Influenza

Vaksin influenza membantu mencegah jangkitan virus flu, yang menyebabkan demam, batuk, sakit tekak, dan rasa sakit di seluruh tubuh badan. Jemaah Haji dan Umrah yang memiliki sistem imunisasi tubuh yang lemah atau mempunyai sakit yang persisten harus mendapatkan vaksinasi ini.

Kepentingan Vaksinasi untuk Jemaah Haji dan Umrah

Vaksinasi adalah cara terbaik untuk mencegah penyebaran penyakit di antara jemaah Haji dan Umrah. Dengan mendapatkan vaksinasi yang diperlukan, jemaah dapat melindungi diri sendiri dan juga orang lain dari penyakit yang membahayakan. Selain itu, vaksinasi juga membantu mematuhi peraturan kerajaan Arab Saudi, yang menuntut semua jemaah untuk mendapatkan vaksinasi sebelum memasuki negara itu.

Jangan biarkan penyakit mengganggu pengalaman Haji dan Umrah Anda. Dapatkan vaksinasi yang diperlukan di Awam Clinic Glenmarie dengan harga yang berpatutan! Jadualkan temujanji anda di klinik kami (klik di sini) dan dapatkan vaksinasi anda hari ini!

Rujukan:

  1. Immunization Information | Tabung Haji. (n.d.). https://www.tabunghaji.gov.my/en/immunization-information
  2. The Embassy of The Kingdom of Saudi Arabia. (n.d.). Hajj and Umrah Health Requirements | The Embassy of The Kingdom of Saudi Arabia. The Embassy of the Kingdom of Saudi Arabia. https://www.saudiembassy.net/hajj-and-umrah-health-requirements
Dr Awam

Dr Awam

Here for your weekly tips to better awareness and caring for your health and safety!

All credits goes to Awam Clinic health promotion team.

More Tips & Posts:

Verified by MonsterInsights